Graniczy z nami od południa, jej stolicą jest Bratysława.
Już wiesz, o który kraj chodzi?
Na pewno wiesz! No dobra, pomogę Ci!
Chodzi o Słowację!
Słowacy są przyjaznym i wesołym narodem. Językiem urzędowym jest język słowacki, choć większość również dogada się po czesku i polsku.
źródło: http://www.koniecswiata.net/europa/slowacja/encyklopedia/ludzie-i-kultura/
Teraz z kolei nietypowo przejdziemy do kuchni w Słowacji!
Kuchnia słowacka jest w szczególności mięsna, więc wegetarianom nie jest łatwo. Jedną z tradycyjnych potraw są Bryndzovie Pirohe, czyli pierogi z bryndzą.
źródło: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/pierogi-po-goralsku-z-bryndza-i-oscypkiem |
Co Ci będzie potrzebne?
*ciasto na pierogi:
> 3 szklanki mąki
> 1 jajko
> ok. 1-3 szklanki wody
> szczypta soli
> 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
*farsz:
> 250g bryndzy
> 2 cebule
> 1-2 łyżeczek pieprzu
> olej do smażenia
> ok. 50g boczku wędzonego
A jak je przygotować?
1. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju, aż będzie szklista.
2. Mieszamy mąkę z wodą, jajkiem, solą i gałką muszkatołową. Wyrabiamy ciasto i zwijamy w ściereczkę i odkładamy na kilka minut.
3. Przygotowujemy farsz - dodajemy do bryndzy, cebulę oraz przyprawy i mieszamy.
4. Wałkujemy cienko ciasto i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Następnie układamy farsz i zlepiamy w pierogi.
5. Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody oraz gotujemy kilka minut od ponownego zawrzenia wody.
6. Na patelni podsmażamy boczek. Gdy będzie rumiany możemy ewentualnie wrzucić pierogi, aby je lekko podsmażyć.
Smacznego!
źródło: http://kotlet.tv/pierogi-z-bryndza/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz