poniedziałek, 19 lutego 2018

Ahoj!
Graniczy z nami od południa, jej stolicą jest Bratysława.
Już wiesz, o który kraj chodzi?
Na pewno wiesz! No dobra, pomogę Ci!
Chodzi o Słowację!


Słowacy są przyjaznym i wesołym narodem. Językiem urzędowym jest język słowacki, choć większość również dogada się po czesku i polsku. 

źródło: http://www.koniecswiata.net/europa/slowacja/encyklopedia/ludzie-i-kultura/ 

Teraz z kolei nietypowo przejdziemy do kuchni w Słowacji!

Kuchnia słowacka jest w szczególności mięsna, więc wegetarianom nie jest łatwo. Jedną z tradycyjnych potraw są Bryndzovie Pirohe, czyli pierogi z bryndzą. 

źródło: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/pierogi-po-goralsku-z-bryndza-i-oscypkiem
Co Ci będzie potrzebne? 

*ciasto na pierogi:
  > 3 szklanki mąki
  > 1 jajko
  > ok. 1-3 szklanki wody
  > szczypta soli
  > 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

*farsz:
  > 250g bryndzy
  > 2 cebule
  > 1-2 łyżeczek pieprzu
  > olej do smażenia
  > ok. 50g boczku wędzonego

A jak je przygotować?

1. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy  na 1-2 łyżkach oleju, aż będzie szklista.
2. Mieszamy mąkę z wodą, jajkiem, solą i gałką muszkatołową. Wyrabiamy ciasto i zwijamy w ściereczkę i odkładamy na kilka minut.
3. Przygotowujemy farsz - dodajemy do bryndzy, cebulę oraz przyprawy i mieszamy.
4. Wałkujemy cienko ciasto i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Następnie układamy farsz i zlepiamy w pierogi.
5. Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody oraz gotujemy kilka minut od ponownego zawrzenia wody.
6. Na patelni podsmażamy boczek. Gdy będzie rumiany możemy ewentualnie wrzucić pierogi, aby je lekko podsmażyć.

Smacznego!

źródło: http://kotlet.tv/pierogi-z-bryndza/











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz